O Black Boxu

Black Box je leta 2014 kot Pocket Teater Studio ustanovil Carlos Pascual z namenom ustvariti prizorišče za odrske umetnosti, odprto za vse izvajalce v iskanju prostega prostora, ki se zgleduje po tradiciji gibanja latinskoameriškega neodvisnega gledališča. Od takrat je naše prizorišče na Rimski 2a v centru Ljubljane doživelo mnoge preporode.

Oglejte si našo zgodovino

The beginning of everything

V centru Ljubljane smo našli staro skladišče, ki je bilo v zelo neželenem stanju.

S skupino prijateljev ter z vodenjem in oblikovanjem slovenskega arhitekta Luke Florjanca smo začeli s prenovo majhnega skladišča, ki je bilo včasih železarska delavnica.

Prvo, kar smo storili, in kar bi nam Rolling Stones odobrili, je bilo, da smo “Paint it Black” – ga pobarvali na črno.

Takoj, ko je bil prostor pripravljen, smo konec pomladi in med poletjem 2014 začeli s programom gledaliških delavnic za mlade gledališke navdušence.

Kmalu smo začeli organizirati predstave, da bi privabili publiko in jim predstavili delo udeležencev in udeleženk delavnic.

Delavnice je izvajal naš ustanovitelj, Carlos Pascual.

Naša prva hišna produkcija je bila “Nekaj je v kleti (« Something in the Basement”) Dona Nigroja, s Pio Prezelj in Carlosom Pascualom.

Naša prva koprodukcija je bila s študenti AGRFT; Hamletov monolog v izvedbi Roberta Korošca in režiji Daniela Day Škufce.

Naša naslednja koprodukcija je bila priredba Suzane A Marguerite Duras, z igralko Drame Petro Govc, Juretom Kopušarjem in Dašo Doberšek, v režiji Petre Govc in z dramaturginjo Mojco Medvedšek.

Kmalu so koncerti postali najbolj priljubljeni dogodki našega prizorišča, pri čemer je trend začela slovenska glasbena skupina Bossa de novo.

Tako sta tudi Liza Šimenc in Urška Ru prostor odprli za sodobni ples.

Toda prisotnost Urške Centa in njenega sodobnega pogleda na flamenko je tisto, kar je najmočneje vplivalo na naše nove poti.

Od takrat smo sodelovali s številnimi kolektivi iz tujine in gostili več lokalnih produkcij.

Med tem, ko smo uprizarjali igre in predstave…

…se je tik pred začetkom prvega lockdowna zaradi pandemije covida-19 zgodila premiera predstave Black Box Vaudeville, ki se je izkazala za našo najuspešnejšo produkcijo.

Po naravi vzdržljiv in fleksibilen, Black Box na novo izumlja svoje bistvo in postaja dinamično prizorišče za odrski co-working, kot tudi prostor, odprt osebnim in javnim dogodkom ter dom produkcijske hiše kulturnih vsebin Malabar.

Meet collaborators

Carlos Pascual

Founder

Co-founder

Carlos Pascual

Carlos Pascual

Investor

Lecturer

Carlos Pascual

Carlos Pascual

Investor